УЗД вагітних: правила проведення та рекомендації

Ще 50 років тому жодна жінка і подумати не могла, що скоро буде можливо побачити свого малюка ще до його народження.

Однак сучасні технології дозволяють молодим батькам познайомитися зі своєю дитиною під час УЗД. Така процедура супроводжується безліччю переваг. Незважаючи на простоту проведення процедури, УЗД вагітних Дніпро повинно здійснюватися, дотримуючись певних правил.

Призначення

УЗД здійснюється за бажанням батьків. Такий спосіб діагностики сьогодні є невід’ємним компонентом при контролі протікання вагітності. Первинне обстеження проводиться в першому триместрі для визначення терміну вагітності. На ранньому етапі вагітності УЗД дозволяє визначити позаматкову вагітність, а на пізньому – наявність у дитини патологій.

Нерідко УЗД виступає в якості допоміжного засобу, що дозволяє визначити пороки плоду, які піддаються лікуванню ще в момент вагітності, щоб дитина народилася вже здоровою. У всіх випадках процедура допомагає визначити обвиття дитини пуповиною, дотримуючись ретельного контролю і запобігаючи ризики загрози життю малюка.

Особливо важливо проходження УЗД певним групам жінок:

  1. При хронічних формах інфекційних патологій.
  2. У разі невдалої попередньої вагітності.
  3. При серйозних генетичних патологіях в роду.

Підготовка до УЗД здійснюється, відштовхуючись від типу процедури. Якщо дослідження проводиться на початкових етапах вагітності, перед оглядом жінці не потрібно дотримуватися ніяких правил, так як процедура здійснюється із застосуванням вагінального датчика. При обстеженні в період 10-14 тижнів здійснюється трансбдомінальне УЗД, перед яким рекомендується випити 2 склянки негазованої води.

Правила проведення

Спочатку фахівець направляє вагітну жінку на УЗД. Перш ніж відвідати лікаря, необхідно придбати одноразову пелюшку і серветки. У момент обстеження живіт слід повністю оголити. Якщо проводиться обстеження через піхву, необхідно зняти штани і нижню білизну.

Гінеколог-акушер ретельно оглядає живіт, використовуючи абдомінальний датчик. Далі жінку просять сходити в туалет і повернутися на огляд. Завдяки повному сечового міхура вдається розглянути плід, оскільки матка також збільшена. Наступне УЗД проводиться вже не при повному сечовому міхурі, так як матка і плід володіють достатніми для вивчення розмірами.